Kırgızistan, ülkenin kuzeyinde yer alan Issık Göl kıyısındaki 4 tesisin, 49 yıllığına Özbekistan’a devredilmesi konusunda bu ülkeyle anlaşmaya vardı.
Kırgızistan Mülkiyet Yönetimi Devlet Ajansı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 16 Ağustos tarihinde Kırgızistan-Özbekistan Karma Ekonomik Konseyi (KEK) 10. Dönem Toplantısı’nda alınan bir kararla, “Altın Kumlar”, “Dilorom”, “Rahat” ve inşaatı yarım kalmış “Buston” pansiyonlarının Özbek sermayeli anonim şirketlere 49 yıllığına devredilmesi ve tesislerin bulunduğu arazilerin de kiraya verilmesi hususunda anlaşmaya varıldığı duyuruldu.
Açıklamada, Özbek yatırımcıların pansiyonları üç veya dört yıldız seviyesine yükseltmeyi taahhüt ettiği ve tesislerde çalışanların yüzde 80’inin Kırgızistan Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşması gibi koşulların kabul edildiği belirtildi.
Tesislerin devir işlemiyle birlikte, Altın Kumlar Pansiyonu’nun Taşkent Mekanik Fabrikası’na, Dilorom Pansiyonu’nun Asaka Bankası’na, Rahat Pansiyonu’nun Özbekistan Dış Ekonomik Faaliyet Ulusal Bankası’na ve yarım kalmış Buston Pansiyonu’nun Özbekistan Sanayi ve İnşaat Bankası’na devredileceği açıklandı.
Ancak bu devir anlaşması sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Bunun üzerine Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, KABAR Haber Ajansı’na verdiği demeçte, bu tesislere 2016 yılına kadar Özbekistan tarafından el konulduğunu ve ardından Uluslararası Mahkeme’ye başvurduklarını açıkladı. Ancak mahkemenin kararının Kırgızistan aleyhine çıktığını ve 40 milyon dolar tazminat ödemelerine hükmedildiğini belirtti. Caparov, bu meblağı ödeyemeyecekleri için tesislerin devri konusunda Özbekistan ile anlaşmaya vardıklarını dile getirdi.
Caparov ayrıca, bu tesislerin modernizasyonu için önemli yatırımların gerektiğini ve Kırgızistan’ın öncelikli meselelerini çözene kadar pansiyonları düşünemeyeceklerini belirtti. Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev döneminde, Başbakan Temir Sariyev’in kararıyla bu tesislerin Kırgızistan devletine geçtiğini hatırlatarak, eski Sovyetler Birliği dönemine dayanan anlaşmanın ihlal edildiğini ileri sürerek Uluslararası Mahkeme’ye başvuran Özbekistan’ın bu konuda girişimde bulunduğunu ifade etti.