Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası'nı ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul et
Hedefturan - Türk Dünyasının Dinmez Sesi
  • Türk Dünyası
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Yazarlar
  • Menü
    • Kültür Sanat
    • Turizm
    • Türk Mutfağı
    • İş Dünyası
    • Askeri
    • Dünyadan
    • Spor
    • İletişim
    • Site İçi Ara
Bildirimler
  • AnasayfaAnasayfa
  • İçerikleriniz
  • Beğeniler
  • Takipler
  • Geçmiş
Üye Ol - Destekle
Hedefturan - Türk Dünyasının Dinmez SesiHedefturan - Türk Dünyasının Dinmez Sesi
Aa
Ara
  • Hızlı Erişim
    • Anasayfa
    • İçerikleriniz
    • Takipler
    • Beğeniler
    • Geçmiş
    • İletişim
  • Kategoriler
    • Türk Dünyası
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Yazarlar
    • İş Dünyası
    • Dünyadan
    • Spor
    • Kültür Sanat
    • Turizm
    • Türk Mutfağı
    • Askeri

Yeni Haberler

En son güncellenen haberleri okuyun!
Geleneksel Türk Oyunları – Esir

Geleneksel Türk Oyunu – Esir

Türk Devletleri Teşkilatı nedir, üyeleri kimler, ne zaman kuruldu?

Ekim Ayında Tarihte neler oldu?

Bize Ulaşın

Bizi sosyal medyada bulun
75 Takipçiler Beğen
55 Takipçiler Takip Et
76 Abone Abone
Bir hesabınız mı var? Giriş Yap
Tüm hakkı Saklıdır. 2023 Hedefturan.com.tr
Türk Mutfağı

Eski Türk Toplumlarının İçeceklere Dair Gelenekleri ve Tarçın Çayı

Türk mutfağı, zengin bir içecek kültürüne sahip ve tarihi kaynaklarda ilk içecekler "içkü" olarak geçmektedir. Buğdaydan yapılan içecekler "agartgu" olarak adlandırılmış ve şerbet gibi tatlı içeceklerin temelini oluşturmuştur.

hedefturan
Son Güncelleme: 2 Eylül 2023 - 19:24
Gönderen hedefturan Yorum yap 1
Paylaş
3 Dakikada Okunur
Eski Türklerde İçecek Kültürü ve Tarçın Çayı
PAYLAŞ

Türk mutfağı, zengin bir içecek kültürüne sahip ve tarihi kaynaklarda ilk içecekler “içkü” olarak geçmektedir. Buğdaydan yapılan içecekler “agartgu” olarak adlandırılmış ve şerbet gibi tatlı içeceklerin temelini oluşturmuştur. Darıdan üretilen içecekler ise “bengi” olarak bilinmiştir. Ayrıca, darının kabuğu soyulduktan sonra kalan öz suyuna da “tögi” adı verilmiştir. Türk mutfağının bu tür içeceklerinin köklü bir geçmişi ve çeşitliliği olduğu görülmektedir.

11’inci yüzyıla gelindiğinde ise taze meyvelerin suyunun içecek yapımında daha ön planda olduğunu görürüz. Bu bakımdan;

  • • Meyve suyu ve şıralara “süçik” ya da “çakır”
  • • Ekşi şıraya “çifşeng çakır” adı verilirdi.

Öte yandan unu bulamaç gibi pişiren ve ardından ekşitip içen eski Türkler, tatlı meyve sularından yaptıkları içecekleri buzlarla soğutuyor, bu soğutma işlemine “süçik üşitmek” adı veriliyordu. İçeceklerden en çok üzüm şırası ve suyu talep görüyordu. Yemeğin yanında ikram edilen içeceklere ise “soğukluk” adı veriliyordu. Kış mevsimi gelince ise sıcak tarçın şerbeti, yazın ise bal ve koruk şerbeti revaçta idi.

Soğuk Kış Günlerinde İç Isıtan Tarçın Çayı

Tarçın, Cinnamomum cinsi yaban tarçın ağacının dallarından elde edilir. Güney Amerika, Güneydoğu Asya ve Karayipler tarçın ağacının anavatanıdır. Sıcak ve soğuk ikram edilebilen tarçın şerbeti ise sağlığa son derece yararlı bir içecektir. Tarçın çayının faydaları arasında şunlar bulunmaktadır:

  • • Soğuk algınlığı ve grip için doğal bir çözümdür.
  • • Mide ağrısı ve hazımsızlık çekenler için tarçın çayı önerilir.
  • • Yaşanan çeşitli ağrıların dindirilmesi için tarçın çayı demlenir.
  • • İçeriğindeki “öjenol” maddesi sayesinde hipertansiyona karşı etkilidir.
  • • Parkinson ve Alzheimer hastaları için yararlı bir çaydır.
  • • Tip 2 diyabet sürecinin yönetilmesi için önerilir.
  • • Kronik inflamasyon (iltihap) rahatsızlığına karşı etkilidir.
  • • Ağzı mikroplardan uzaklaştırır. Tarçın, yapısı gereği dezenfekte ve antibakteriyel özelliktedir.
  • • Beyin fonksiyonlarını geliştirme ve insülini düşürme amacıyla kullanılır.
  • • Antioksidan zengini olan tarçın çayı vücudu sağlıksız partiküllere ve kansere karşı korur.
  • • Metabolizmayı hızlandırdığı için kilo verenlere tarçın çayı ikram edilebilir.

Tarçın Çayı Tarifi

1 çubuk tarçın, 1 fincan su, 1 adet poşet çay ve az miktarda şeker ile hazırlanabilecek tarçın çayı için:

  • • Su ve çubuk tarçın, bir kaba konularak kaynatılmaya başlanır.
  • • 10 dakika kaynatıldıktan sonra poşet çay ilave edilerek tekrar kaynatılır.
  • • Şeker veya başka bir tatlandırıcı kullanılabilir.

Fazla miktarda tarçın çayı içildiği takdirde baş dönmesi ve mide bulantısı yapabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullanılanlara ise tarçın çayı önerilmemektedir.

ETİKETLER: bengi, içkü, tarçın çayı, tögi
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Twitter Bağlantıyı kopyala Yazdır
Yorum Yap Yorum Yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazarlar

avatar for ERSOY AYDINERSOY AYDIN
Türk Oğlu Türk
avatar for HARUN VURALHARUN VURAL
Turan Hedefiyle Devam
avatar for SİNAN POLATSİNAN POLAT
Hedef Turan: Türk Dünyasının Birleşme İdeali
Hava Durumu
16°C
İstanbul
hafif yağmur
16° _ 16°
94%
2 km/saat
Cts
19 °C
Paz
21 °C
Pts
22 °C
Sal
20 °C
Çar
14 °C

En çok okunanlar

Sizin İçin Seçtiklerimiz

İlginizi çekebilecek diğer makale ve haberler..
Eskişehir’in Meşhur Tatlısı: Met Helvası
Türk Mutfağı

Eskişehir’in En Meşhur Tatlısı: Met Helvası

Konya Mutfağından Nefis Bir Yemek Tarifi: Patlıcan Orta Kebabı
Türk Mutfağı

Konya Mutfağından Yöresel Yemek Tarifi: Patlıcan Orta Kebabı

Türk MutfağıKültür Sanat

Japonya’da Türk Devletleri Yemek ve Kültür Festivali büyük bir ilgiyle karşılandı.

1
Orta Asya’dan Anadolu’ya “Türk Coğrafyasında Ekmek Kültürü”
Türk Mutfağı

Orta Asya’dan Anadolu’ya “Türk Coğrafyasında Ekmek Nasıl Yapılır”

Türk Mutfağı

Kazakistan’da Yemek Kültürü Ünlü Yemekleri Neler İşte Kazak Mutfağı

5
osmanlı lokumu
Türk Mutfağı

Osmanlı Sarayından Dünyaya Yayılan Tad: Türk Lokumu

Azerbaycan’ın Yemek Kültürü ve En Meşhur Azerbaycan Yemekleri
Türk Mutfağı

Azerbaycan’ın Zengin Yemek Kültürü ve En Tanınmış Azerbaycan Yemekleri

Türk Mutfağı

Şah Pilavı tarifi! Masterchef Şah Pilavı nedir, nasıl yapılır?

1
Daha Fazla Göster
Hedefturan - Türk Dünyasının Dinmez Sesi

Türk Dünyası’nın Dinmez Sesi..
Vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan

Menü:
  • Türk Dünyası
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • İş Dünyası
  • Kültür Sanat
  • Yazarlar

Hesabım

  • İçerikleriniz
  • Beğeniler
  • Geçmiş
  • Takipler

Hakkımızda

  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • Yazar Olun!
  • İletişim

Turan’a giden yolda en son haberler, güncel ve özgün manşetler,  son dakika haberleri, çok özel videolar, özel röportajlar, Turan Coğrafyasında bütün konuların tek adresi Hedefturan.com.tr. Haber içerikleri, Yazar İçeriklerimiz izin alınarak veya kaynak gösterilerek kullanılabilir.

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza Giriş Yapınız

Kayıt Ol Şifremi Unuttum?