Türk mutfağı, zengin bir içecek kültürüne sahip ve tarihi kaynaklarda ilk içecekler “içkü” olarak geçmektedir. Buğdaydan yapılan içecekler “agartgu” olarak adlandırılmış ve şerbet gibi tatlı içeceklerin temelini oluşturmuştur. Darıdan üretilen içecekler ise “bengi” olarak bilinmiştir. Ayrıca, darının kabuğu soyulduktan sonra kalan öz suyuna da “tögi” adı verilmiştir. Türk mutfağının bu tür içeceklerinin köklü bir geçmişi ve çeşitliliği olduğu görülmektedir.
11’inci yüzyıla gelindiğinde ise taze meyvelerin suyunun içecek yapımında daha ön planda olduğunu görürüz. Bu bakımdan;
- • Meyve suyu ve şıralara “süçik” ya da “çakır”
- • Ekşi şıraya “çifşeng çakır” adı verilirdi.
Öte yandan unu bulamaç gibi pişiren ve ardından ekşitip içen eski Türkler, tatlı meyve sularından yaptıkları içecekleri buzlarla soğutuyor, bu soğutma işlemine “süçik üşitmek” adı veriliyordu. İçeceklerden en çok üzüm şırası ve suyu talep görüyordu. Yemeğin yanında ikram edilen içeceklere ise “soğukluk” adı veriliyordu. Kış mevsimi gelince ise sıcak tarçın şerbeti, yazın ise bal ve koruk şerbeti revaçta idi.

Tarçın, Cinnamomum cinsi yaban tarçın ağacının dallarından elde edilir. Güney Amerika, Güneydoğu Asya ve Karayipler tarçın ağacının anavatanıdır. Sıcak ve soğuk ikram edilebilen tarçın şerbeti ise sağlığa son derece yararlı bir içecektir. Tarçın çayının faydaları arasında şunlar bulunmaktadır:
- • Soğuk algınlığı ve grip için doğal bir çözümdür.
- • Mide ağrısı ve hazımsızlık çekenler için tarçın çayı önerilir.
- • Yaşanan çeşitli ağrıların dindirilmesi için tarçın çayı demlenir.
- • İçeriğindeki “öjenol” maddesi sayesinde hipertansiyona karşı etkilidir.
- • Parkinson ve Alzheimer hastaları için yararlı bir çaydır.
- • Tip 2 diyabet sürecinin yönetilmesi için önerilir.
- • Kronik inflamasyon (iltihap) rahatsızlığına karşı etkilidir.
- • Ağzı mikroplardan uzaklaştırır. Tarçın, yapısı gereği dezenfekte ve antibakteriyel özelliktedir.
- • Beyin fonksiyonlarını geliştirme ve insülini düşürme amacıyla kullanılır.
- • Antioksidan zengini olan tarçın çayı vücudu sağlıksız partiküllere ve kansere karşı korur.
- • Metabolizmayı hızlandırdığı için kilo verenlere tarçın çayı ikram edilebilir.
Tarçın Çayı Tarifi
1 çubuk tarçın, 1 fincan su, 1 adet poşet çay ve az miktarda şeker ile hazırlanabilecek tarçın çayı için:
- • Su ve çubuk tarçın, bir kaba konularak kaynatılmaya başlanır.
- • 10 dakika kaynatıldıktan sonra poşet çay ilave edilerek tekrar kaynatılır.
- • Şeker veya başka bir tatlandırıcı kullanılabilir.
Fazla miktarda tarçın çayı içildiği takdirde baş dönmesi ve mide bulantısı yapabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullanılanlara ise tarçın çayı önerilmemektedir.