Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası'nı ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul et
Hedefturan - Türk Dünyasının Dinmez Sesi
  • Türk Dünyası
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Yazarlar
  • Menü
    • Kültür Sanat
    • Turizm
    • Türk Mutfağı
    • İş Dünyası
    • Askeri
    • Dünyadan
    • Spor
    • İletişim
    • Site İçi Ara
Bildirimler
  • AnasayfaAnasayfa
  • İçerikleriniz
  • Beğeniler
  • Takipler
  • Geçmiş
Üye Ol - Destekle
Hedefturan - Türk Dünyasının Dinmez SesiHedefturan - Türk Dünyasının Dinmez Sesi
Aa
Ara
  • Hızlı Erişim
    • Anasayfa
    • İçerikleriniz
    • Takipler
    • Beğeniler
    • Geçmiş
    • İletişim
  • Kategoriler
    • Türk Dünyası
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Yazarlar
    • İş Dünyası
    • Dünyadan
    • Spor
    • Kültür Sanat
    • Turizm
    • Türk Mutfağı
    • Askeri

Yeni Haberler

En son güncellenen haberleri okuyun!
Geleneksel Türk Oyunları – Esir

Geleneksel Türk Oyunu – Esir

Türk Devletleri Teşkilatı nedir, üyeleri kimler, ne zaman kuruldu?

Ekim Ayında Tarihte neler oldu?

Bize Ulaşın

Bizi sosyal medyada bulun
75 Takipçiler Beğen
55 Takipçiler Takip Et
76 Abone Abone
Bir hesabınız mı var? Giriş Yap
Tüm hakkı Saklıdır. 2023 Hedefturan.com.tr
Türk Mutfağı

Orta Asya’dan Anadolu’ya “Türk Coğrafyasında Ekmek Nasıl Yapılır”

hedefturan
Son Güncelleme: 20 Eylül 2023 - 16:51
Gönderen hedefturan Yorum yap
Paylaş
3 Dakikada Okunur
Orta Asya’dan Anadolu’ya “Türk Coğrafyasında Ekmek Kültürü”
PAYLAŞ

Türk Kültüründe ekmeğin yeri ve önemi

Ekmek Türk dünyasında asırlar boyu kutsal sayılarak büyük önem atfedilmiştir. Sofraların vazgeçilmezi olan ekmek, hem inancın hem de geleneklerin bir gereği olarak daima ana yiyecek olarak görülmüştür. Türk dünyasında genel olarak ekmeğe “etmek” denildiğini görmekteyiz. 

Tandır Ekmeği
Tandır Ekmeği

Uygurlar ve 11-13. yüzyıllar arasında hüküm süren Harzemşahlar ise ekmeğe “ötmek” tabirini uygun görmüştür. Ekmek yapım metotlarına bakılacak olursa köze veya küle gömme yöntemlerine rastlarız. Pişirme yöntemi olarak bakıldığında ise tandır ekmeği ve fırın ekmeği üretildiği anlaşılmaktadır. 

Ekmek yapımında kullanılan ana malzeme itibariyle darı ekmeği, mısır ekmeği ve arpa ekmeği ön plandadır. Ayrıca;

  • • Közde pişirilen ekmeğe közmen (közleme)
  • • Külde pişirilen ekmeğe gömeç (kümeç)
  • • Yağla yoğrulduktan sonra tandır veya fırında pişirilen hamura ise kakurgan

adı verilirdi. Öte yandan iyi elenmiş buğdaydan yapılana “has ekmek” (ak ötmek), darı ya da arpadan yapılana ise kara ekmek deniyordu.

Kara Ekmek
Kara Ekmek

Türklerin En Fazla Tükettiği Ekmek Çeşitleri

Kimi Türk boyları süt ilave etmek suretiyle ekmeklerini beyazlaştırırken “yalaçı yuga” adı verilen ince katmerli forma ait bir ekmeği de severek tüketiyorlardı. Kırılgan ve çok ince eşyalara eski Türkler “yuvka” sıfatını uygun görmüş, buna istinaden ince ekmeğe de “yupka” demişlerdir. İnce ekmeklere örnek olarak büskeç, sinçü ve bazlama örnek olarak gösterilebilir. 

Bazlama
Bazlama


Yufka ile somun arasında bir inceliğe sahip ekmeğe sinçü, pide ve yufka aralığındaki ince ekmeğe de püşkel deniyordu. Yağ veya peynir sürülen yufkayı “bir tikim türmek” diyerek yiyen eski Türk toplumlarında kimi zaman hamur içine ceviz ve kavurma konulduğu da bilinmektedir. İtinayla pişirilen ekmekleri mayalandırmış, içine yağ koyarak “kevşem ekmek” üretmişlerdir.

İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü UNESCO Listesinde

Yufka
Yufka


2016 yılında kısa adı UNESCO olan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne yapılan başvuru üzerine “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü” Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklenmiştir. Burada geçen ince ekmek Azerbaycan, Kazakistan, İran, Kırgızistan ve Türkiye toplumlarınca ortak bir paylaşma kültürünü de simgelemektedir. Söz konusu başvuru da bu ülkeler tarafından ortaklaşa yapılmıştır. Bu ince ekmek, bahsi geçen ülkelerde Lavaş, Katırma, Jupka, Yufka gibi adlarla anılmakta, buğday ya da çavdar unundan mayasız veya mayalı olarak yapılmaktadır.

ETİKETLER: bazlama, tandır ekmepi
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Twitter Bağlantıyı kopyala Yazdır
Yorum Yap Yorum Yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazarlar

avatar for ERSOY AYDINERSOY AYDIN
Türk Oğlu Türk
avatar for HARUN VURALHARUN VURAL
Turan Hedefiyle Devam
avatar for SİNAN POLATSİNAN POLAT
Hedef Turan: Türk Dünyasının Birleşme İdeali
Hava Durumu
20°C
İstanbul
parçalı bulutlu
20° _ 20°
83%
4 km/saat
Cum
25 °C
Cts
20 °C
Paz
20 °C
Pts
20 °C
Sal
18 °C

En çok okunanlar

Sizin İçin Seçtiklerimiz

İlginizi çekebilecek diğer makale ve haberler..
Eskişehir’in Meşhur Tatlısı: Met Helvası
Türk Mutfağı

Eskişehir’in En Meşhur Tatlısı: Met Helvası

Konya Mutfağından Nefis Bir Yemek Tarifi: Patlıcan Orta Kebabı
Türk Mutfağı

Konya Mutfağından Yöresel Yemek Tarifi: Patlıcan Orta Kebabı

Türk MutfağıKültür Sanat

Japonya’da Türk Devletleri Yemek ve Kültür Festivali büyük bir ilgiyle karşılandı.

1
Türk Mutfağı

Kazakistan’da Yemek Kültürü Ünlü Yemekleri Neler İşte Kazak Mutfağı

5
osmanlı lokumu
Türk Mutfağı

Osmanlı Sarayından Dünyaya Yayılan Tad: Türk Lokumu

Eski Türklerde İçecek Kültürü ve Tarçın Çayı
Türk Mutfağı

Eski Türk Toplumlarının İçeceklere Dair Gelenekleri ve Tarçın Çayı

1
Azerbaycan’ın Yemek Kültürü ve En Meşhur Azerbaycan Yemekleri
Türk Mutfağı

Azerbaycan’ın Zengin Yemek Kültürü ve En Tanınmış Azerbaycan Yemekleri

Türk Mutfağı

Şah Pilavı tarifi! Masterchef Şah Pilavı nedir, nasıl yapılır?

1
Daha Fazla Göster
Hedefturan - Türk Dünyasının Dinmez Sesi

Türk Dünyası’nın Dinmez Sesi..
Vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan

Menü:
  • Türk Dünyası
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • İş Dünyası
  • Kültür Sanat
  • Yazarlar

Hesabım

  • İçerikleriniz
  • Beğeniler
  • Geçmiş
  • Takipler

Hakkımızda

  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • Yazar Olun!
  • İletişim

Turan’a giden yolda en son haberler, güncel ve özgün manşetler,  son dakika haberleri, çok özel videolar, özel röportajlar, Turan Coğrafyasında bütün konuların tek adresi Hedefturan.com.tr. Haber içerikleri, Yazar İçeriklerimiz izin alınarak veya kaynak gösterilerek kullanılabilir.

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza Giriş Yapınız

Kayıt Ol Şifremi Unuttum?