Bakan Bayraktar, bir televizyon kanalında Türkiye’nin enerji gündemine yönelik açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk reaktörünün faaliyete geçmesi hedef tarihini 29 Ekim 2024 olarak belirtti. Bu tarihi Türkiye’nin enerji sektöründeki önemli bir adım olarak gördüğünü ifade ederek, proje için geceli gündüzlü çalışmaların sürdüğünü ve 30 bin çalışanın bu projede görev aldığını vurguladı.
Akkuyu NGS’nin ardından Türkiye’nin Sinop ve Trakya bölgelerinde yeni nükleer santraller kurma planları olduğunu belirtti. Trakya’da kurulması planlanan santral için Çin ile müzakerelerin önemli aşamalara geldiğini ve bir anlaşmaya dönüştürmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Türkiye ve ABD arasında enerji alanındaki iş birliğine de değinen Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji projelerine olan ilgisi ve yatırımların arttığını belirtti. ABD ile Türkiye arasında kasım ayında başlayacak olan Türkiye-ABD Hükümetlerarası Enerji ve İklim Diyaloğu Programı’nın bu iş birliğini daha da ileri taşıyacağını söyledi.
Ayrıca, İsrail doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması konusundaki görüşmelerin devam ettiğini ve kasım ayında İsrail’e giderek bu konunun detaylarını ele alacaklarını açıkladı. Türkiye’nin enerji altyapısının İsrail gazı dahil olmak üzere farklı kaynaklardan Türkiye’ye ve Avrupa’ya enerji taşıyacak şekilde hazır olduğunu belirtti.
Gabar sahasındaki petrol üretimine de değinen Bakan Bayraktar, günlük üretimin 18 bin varile ulaştığını ve 2024 yılına kadar bu miktarı 100 bin varile çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Bu sayede Türkiye’nin petrol ve doğal gazdaki dışa bağımlılığını azaltmayı amaçladıklarını söyledi.