Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası'nı ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul et
Hedefturan - Türk Dünyasının Dinmez Sesi
  • Türk Dünyası
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Yazarlar
  • Menü
    • Kültür Sanat
    • Turizm
    • Türk Mutfağı
    • İş Dünyası
    • Askeri
    • Dünyadan
    • Spor
    • İletişim
    • Site İçi Ara
Bildirimler
  • AnasayfaAnasayfa
  • İçerikleriniz
  • Beğeniler
  • Takipler
  • Geçmiş
Üye Ol - Destekle
Hedefturan - Türk Dünyasının Dinmez SesiHedefturan - Türk Dünyasının Dinmez Sesi
Aa
Ara
  • Hızlı Erişim
    • Anasayfa
    • İçerikleriniz
    • Takipler
    • Beğeniler
    • Geçmiş
    • İletişim
  • Kategoriler
    • Türk Dünyası
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Yazarlar
    • İş Dünyası
    • Dünyadan
    • Spor
    • Kültür Sanat
    • Turizm
    • Türk Mutfağı
    • Askeri

Yeni Haberler

En son güncellenen haberleri okuyun!
Geleneksel Türk Oyunları – Esir

Geleneksel Türk Oyunu – Esir

Türk Devletleri Teşkilatı nedir, üyeleri kimler, ne zaman kuruldu?

Ekim Ayında Tarihte neler oldu?

Bize Ulaşın

Bizi sosyal medyada bulun
75 Takipçiler Beğen
55 Takipçiler Takip Et
76 Abone Abone
Bir hesabınız mı var? Giriş Yap
Tüm hakkı Saklıdır. 2023 Hedefturan.com.tr
Türk Mutfağı

Azerbaycan’ın Zengin Yemek Kültürü ve En Tanınmış Azerbaycan Yemekleri

Azerbaycan Mutfağı, Anadolu Türk mutfağıyla bir çok yönden ortak özelliklere sahiptir. Azerbaycan’da özellikle etli,

hedefturan
Son Güncelleme: 31 Ağustos 2023 - 01:00
Gönderen hedefturan Yorum yap
Paylaş
3 Dakikada Okunur
Azerbaycan’ın Yemek Kültürü ve En Meşhur Azerbaycan Yemekleri
PAYLAŞ

Azerbaycan Hakkında Genel Bilgiler

Azerbaycan, 1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Azerbaycan coğrafi olarak; Rusya, İran, Gürcistan, Ermenistan ve Türkiye ile sınır komşusudur.

66 vilayet ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nden oluşan Azerbaycan’ın başkenti Bakü’dür. 86 bin kilometrekare toprak büyüklüğüne sahip Azerbaycan’ın resmi dili ise Azerbaycan Türkçesi.

Azerbaycan’ın Yemek Kültürü

Azerbaycan Mutfağı, Anadolu Türk mutfağıyla bir çok yönden ortak özelliklere sahiptir. Azerbaycan’da özellikle etli, sebzeli ve hamur işli yemekler beslenme kültürlerinin temelini oluşturuyor. Çorba ve pilav çeşitlerinin büyük bir zevkle tüketildiği Azerbaycan mutfağında, farklı tariflerle yapılan 100 çeşitten fazla pilav türü bulunmaktadır.

Gelişmiş yemek kültürleriyle 100 farklı pilav yapılan ülkede, dolma ve sarmanın da 30’dan fazla türü damakları şenlendiriyor. Şimdi dilerseniz Azerbaycan’ın en ünlü yemekleri hangileri bir bakalım.

Azerbaycan’ın En Meşhur Yemekleri


Düşbere

Azerbaycan yemekleri arasında en bilinenlerden olan Düşbere, mantıya benzer bir teknikle yapılıyor. Çok ufak kesilen yufkaların içine dana ya da kuzu eti konularak katlanır ve suda pişirildikten sonra sirke ve sarımsak karışımlı sosla yenir. Bir anlamda Düşbere, Azerbaycan mantısıdır denilebilir.

Piti

Azerbaycan’ın meşhur yemekleri arasında olan Piti de Anadolu’nun pek çok yerinde yapılan etli güvece benzeyen bir yemek türüdür. Özellikle Şeki Şehri’nde ün yapan bu yemek, özel tasarlanmış bir güveçte kuzu eti, erik kurusu, nohut, patates, domates ve çeşitli baharatlar konularak yapılan ve yaklaşık 8 saat kadar pişirildikten sonra servis edilen bir yemek türüdür.

Şah Pilavı

Azerbaycan’ın pilav çeşitleri içerisinde belki de en bilineni olan bu pilav türü, pilavların şahı olarak kabul edildiği için bu isimle anılmıştır. Şah pilavında pirincin içine kuru kayısı, kuzu eti, kuru erik, kuru üzüm, kestane gibi malzemeler bulunmakta ve bu pilav, bir dış perdeyle çevrilmektedir. Bu hâliyle adeta Osmanlı mutfağının bir ürünü olan Şah Pilavı, yapılması bir hayli zor ama lezzeti emsalsiz bir Azerbaycan yemeğidir.

Yaprak Dolması

Azerbaycan dolması Anadolu’da yapılan dolmaya göre çok daha küçük sarılır ve muhakkak etli yapılır. Kıymanın içine karıştırılan kuyruk yağı biraz tadını ağırlaştırsa da hiç de fena olmuyor. Dolma servis edilirken zerine sarmısaklı yoğurt dökülüyor. Yanında ise soğan, domates-salatalık söğüş ve tandır ekmeği olmazsa olmazı.

Levengi

Özellikle iran sınırına yakın astara bölgesinde her gün tüketilen bir yemek dersek abartmış olmayız. En çok balıkla yapılan bu yemek, kaz ve tavukla da yapılıyor. Yemeğe hakim olan lezzeti alça turşusu denilen erik ekşisi sağlıyor. Salça, erik ekşisi, ceviz içi ve karabiberle doldurulan et fırına veriliyor. Farklı bir lezzet olsa da bizim damak tadımıza oldukça uygun.

Bunların dışında Azerbaycan Mutfağı’nda çeşit çeşit dolmalar, Qoğal, Dovğa, Qutab gibi farklı türlerde lezzetler vardır ki, her birisi Azerbaycan Mutfağı’nın ne denli zengin olduğuna ayrı ayrı birer kanıttır. Siz siz olun, yolunuz birgün Azerbaycan’a düşerse, bu yemekleri tatmadan dönmeyin.

ETİKETLER: azerbaycan yemekleri, dusbere, şah pilavı, yaprak dolması
Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Twitter Bağlantıyı kopyala Yazdır
Yorum Yap Yorum Yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazarlar

avatar for ERSOY AYDINERSOY AYDIN
Türk Oğlu Türk
avatar for HARUN VURALHARUN VURAL
Turan Hedefiyle Devam
avatar for SİNAN POLATSİNAN POLAT
Hedef Turan: Türk Dünyasının Birleşme İdeali
Hava Durumu
20°C
İstanbul
parçalı bulutlu
20° _ 20°
83%
4 km/saat
Cum
25 °C
Cts
20 °C
Paz
20 °C
Pts
20 °C
Sal
18 °C

En çok okunanlar

Sizin İçin Seçtiklerimiz

İlginizi çekebilecek diğer makale ve haberler..
Eskişehir’in Meşhur Tatlısı: Met Helvası
Türk Mutfağı

Eskişehir’in En Meşhur Tatlısı: Met Helvası

Konya Mutfağından Nefis Bir Yemek Tarifi: Patlıcan Orta Kebabı
Türk Mutfağı

Konya Mutfağından Yöresel Yemek Tarifi: Patlıcan Orta Kebabı

Türk MutfağıKültür Sanat

Japonya’da Türk Devletleri Yemek ve Kültür Festivali büyük bir ilgiyle karşılandı.

1
Orta Asya’dan Anadolu’ya “Türk Coğrafyasında Ekmek Kültürü”
Türk Mutfağı

Orta Asya’dan Anadolu’ya “Türk Coğrafyasında Ekmek Nasıl Yapılır”

Türk Mutfağı

Kazakistan’da Yemek Kültürü Ünlü Yemekleri Neler İşte Kazak Mutfağı

5
osmanlı lokumu
Türk Mutfağı

Osmanlı Sarayından Dünyaya Yayılan Tad: Türk Lokumu

Eski Türklerde İçecek Kültürü ve Tarçın Çayı
Türk Mutfağı

Eski Türk Toplumlarının İçeceklere Dair Gelenekleri ve Tarçın Çayı

1
Türk Mutfağı

Şah Pilavı tarifi! Masterchef Şah Pilavı nedir, nasıl yapılır?

1
Daha Fazla Göster
Hedefturan - Türk Dünyasının Dinmez Sesi

Türk Dünyası’nın Dinmez Sesi..
Vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan

Menü:
  • Türk Dünyası
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • İş Dünyası
  • Kültür Sanat
  • Yazarlar

Hesabım

  • İçerikleriniz
  • Beğeniler
  • Geçmiş
  • Takipler

Hakkımızda

  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • Yazar Olun!
  • İletişim

Turan’a giden yolda en son haberler, güncel ve özgün manşetler,  son dakika haberleri, çok özel videolar, özel röportajlar, Turan Coğrafyasında bütün konuların tek adresi Hedefturan.com.tr. Haber içerikleri, Yazar İçeriklerimiz izin alınarak veya kaynak gösterilerek kullanılabilir.

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza Giriş Yapınız

Kayıt Ol Şifremi Unuttum?