Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası'nı ve Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul et
Hedefturan - Türk Dünyasının Dinmez Sesi
  • Türk Dünyası
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Yazarlar
  • Menü
    • Kültür Sanat
    • Turizm
    • Türk Mutfağı
    • İş Dünyası
    • Askeri
    • Dünyadan
    • Spor
    • İletişim
    • Site İçi Ara
Bildirimler
  • AnasayfaAnasayfa
  • İçerikleriniz
  • Beğeniler
  • Takipler
  • Geçmiş
Üye Ol - Destekle
Hedefturan - Türk Dünyasının Dinmez SesiHedefturan - Türk Dünyasının Dinmez Sesi
Aa
Ara
  • Hızlı Erişim
    • Anasayfa
    • İçerikleriniz
    • Takipler
    • Beğeniler
    • Geçmiş
    • İletişim
  • Kategoriler
    • Türk Dünyası
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Yazarlar
    • İş Dünyası
    • Dünyadan
    • Spor
    • Kültür Sanat
    • Turizm
    • Türk Mutfağı
    • Askeri

Yeni Haberler

En son güncellenen haberleri okuyun!
Geleneksel Türk Oyunları – Esir

Geleneksel Türk Oyunu – Esir

Türk Devletleri Teşkilatı nedir, üyeleri kimler, ne zaman kuruldu?

Ekim Ayında Tarihte neler oldu?

Bize Ulaşın

Bizi sosyal medyada bulun
75 Takipçiler Beğen
55 Takipçiler Takip Et
76 Abone Abone
Bir hesabınız mı var? Giriş Yap
Tüm hakkı Saklıdır. 2023 Hedefturan.com.tr
Türk Mutfağı

Osmanlı Sarayından Dünyaya Yayılan Tad: Türk Lokumu

Türk tatlı kültürünün seçkin lezzetlerinden biri olan lokum, başlangıçta Anadolu topraklarında üretilmiş ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun egemen olduğu bölgelere ve dünyanın dört bir yanına yayılmıştır.

hedefturan
Son Güncelleme: 5 Eylül 2023 - 09:46
Gönderen hedefturan Yorum yap
Paylaş
3 Dakikada Okunur
osmanlı lokumu
PAYLAŞ
Türk tatlı kültürünün seçkin lezzetlerinden biri olan lokum, başlangıçta Anadolu topraklarında üretilmiş ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun egemen olduğu bölgelere ve dünyanın dört bir yanına yayılmıştır. Lokum, kahve eşliğinde servis edildiği gibi bayramların vazgeçilmez tatlarından biridir. İsmini “rahatül hulkum” ve “lukme” kelimelerinden alarak, boğazı rahatlatan bir lezzeti ifade eder. Bu özel tat, Türk mutfağının ve kültürünün önemli bir parçasıdır ve dünya genelinde büyük bir beğeniyle tüketilmektedir.

Lokum Nedir?

Lokumun TarihçesiKimi kaynaklarda MÖ 226-652 yılları arası hüküm süren Sasaniler tarafından tüketildiği belirtilen “abhisa” tatlısının lokumun atası olduğu söylenmektedir. Lokum Osmanlı’da 16. yüzyıldan bu yana üretilmekte ve tüketilmektedir. 1777 yılında Kastamonu’dan İstanbul’a gelen, Bahçekapı’daki şekerci dükkanında lokum üretip satan Şekerci Hacı Bekir Efendi ile lokumun ünü artmıştır. Hatta bu ün Osmanlı sarayına kadar gitmiştir.16. yüzyıla kadar şekerleme imalatında tatlandırıcı olarak pekmez ve bal kullanılmakta iken, rafine şekerin (kelle şeker) ülkemize gelmesiyle Hacı Bekir Efendi bu şekeri havanda dövüp eriterek lokum ve şekerleme yapımında kullanmıştır.Un yerine Alman bilim insanı Kirenhoff tarafından bulunan nişasta kullanmış ve bugünkü yumuşak kıvamında ilk lokumu üretmiştir. Kimi kaynaklarda Osmanlı Padişahı I. Abdülhamid’in isteği üzerine bunu yaptığına değinilmiştir. Sultan II. Mahmud döneminde “Şekercibaşı” unvanını alan Hacı Bekir Efendi’nin lokumunu tadan bir İngiliz gezgin lokumu “Turkish delight” olarak İngiliz literatürüne taşımıştır. Ardından lokum, dünyaca ünlü bir Türk tatlısı olduğunu ispatlama yolunda;
  • • 1873 Viyana Fuarı’nda gümüş
  • • 1888 Köln Fuarı’nda gümüş
  • • 1897 Brüksel Fuarı’nda altın
  • • 1906 Nice Fuarı’nda altın madalyalar kazanmış,
  • • 1893 Chicago Fuarı’nda da tanıtımı yapılmıştır.
1906 yılında Fransa’nın Nice kentinde yapılan fuardaki başarısı, Hacı Bekir’in oğlu Ali Muhiddin Bey’e birinci mertebe Osmanlı Nişanı kazandırmıştır. Ayrıca, 1844 yılında Mehmet Kamil tarafından yazılan ve ilk basılı Türk yemek kitabı unvanına sahip olan Melce’ül Tabahhin’de de lokuma yer verilmiştir.Lokum Nasıl Yapılır?Şeker, nişasta, aroma, gıda boyası ve sitrik asit ile yapılan lokum şu şekilde üretilmektedir. Şeker suda çözülene dek kaynatılır. Ayrı kaplarda çözülmek üzere bekletilen nişasta ve sitrik asit şekerli su ile karıştırılır. Bir süre birlikte kaynatılan çözelti, bir kaşıkla kontrol edilerek yapışkan bir kıvama gelip gelmediği kontrol edilir. Ardından 20 saat süre ile nişastalı kaplarda dinlemeye alınır. Sert bir zeminde şekillendirilerek paketlenir.Lokumun İnsan Sağlığına FaydalarıAğızda kayan ve yumuşaklığı ile tadan herkesi kendine hayran bırakan lokumun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
  • • Tüketildiğinde vücutta hızla yakılarak enerjiye dönüştüğünden enerji deposu vazifesini görür.
  • • Böbrek rahatsızlığı için faydalı bir çözüm olup kakaolu ve vanilyalı lokumlar önerilir.
  • • Fazla proteinli gıda tüketimi nedeniyle vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
  • • Anadolu’nun bazı yörelerinde yaraları iyileştirmede kullanıldığı bilinmektedir.
  • • Safran lokumu, Antep fıstığı ve sitrik asit içeriği ile midedeki zararlı su oranını düşürür.
  • • İçerdiği fındık ve Hindistan cevizi itibariyle fındıklı lokum, ciltteki deformasyonları azaltır.
  • • Çifte kavrulmuş lokum içeriğindeki düzenleyici asitlik madde nedeniyle stresi azaltır.

Bu Makaleyi Paylaş
Facebook Twitter Bağlantıyı kopyala Yazdır
Yorum Yap Yorum Yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazarlar

avatar for ERSOY AYDINERSOY AYDIN
Türk Oğlu Türk
avatar for HARUN VURALHARUN VURAL
Turan Hedefiyle Devam
avatar for SİNAN POLATSİNAN POLAT
Hedef Turan: Türk Dünyasının Birleşme İdeali
Hava Durumu
19°C
İstanbul
parçalı az bulutlu
19° _ 19°
68%
10 km/saat
Per
23 °C
Cum
21 °C
Cts
20 °C
Paz
20 °C
Pts
17 °C

En çok okunanlar

Sizin İçin Seçtiklerimiz

İlginizi çekebilecek diğer makale ve haberler..
Eskişehir’in Meşhur Tatlısı: Met Helvası
Türk Mutfağı

Eskişehir’in En Meşhur Tatlısı: Met Helvası

Konya Mutfağından Nefis Bir Yemek Tarifi: Patlıcan Orta Kebabı
Türk Mutfağı

Konya Mutfağından Yöresel Yemek Tarifi: Patlıcan Orta Kebabı

Türk MutfağıKültür Sanat

Japonya’da Türk Devletleri Yemek ve Kültür Festivali büyük bir ilgiyle karşılandı.

1
Orta Asya’dan Anadolu’ya “Türk Coğrafyasında Ekmek Kültürü”
Türk Mutfağı

Orta Asya’dan Anadolu’ya “Türk Coğrafyasında Ekmek Nasıl Yapılır”

Türk Mutfağı

Kazakistan’da Yemek Kültürü Ünlü Yemekleri Neler İşte Kazak Mutfağı

5
Eski Türklerde İçecek Kültürü ve Tarçın Çayı
Türk Mutfağı

Eski Türk Toplumlarının İçeceklere Dair Gelenekleri ve Tarçın Çayı

1
Azerbaycan’ın Yemek Kültürü ve En Meşhur Azerbaycan Yemekleri
Türk Mutfağı

Azerbaycan’ın Zengin Yemek Kültürü ve En Tanınmış Azerbaycan Yemekleri

Türk Mutfağı

Şah Pilavı tarifi! Masterchef Şah Pilavı nedir, nasıl yapılır?

1
Daha Fazla Göster
Hedefturan - Türk Dünyasının Dinmez Sesi

Türk Dünyası’nın Dinmez Sesi..
Vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan

Menü:
  • Türk Dünyası
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • İş Dünyası
  • Kültür Sanat
  • Yazarlar

Hesabım

  • İçerikleriniz
  • Beğeniler
  • Geçmiş
  • Takipler

Hakkımızda

  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • Yazar Olun!
  • İletişim

Turan’a giden yolda en son haberler, güncel ve özgün manşetler,  son dakika haberleri, çok özel videolar, özel röportajlar, Turan Coğrafyasında bütün konuların tek adresi Hedefturan.com.tr. Haber içerikleri, Yazar İçeriklerimiz izin alınarak veya kaynak gösterilerek kullanılabilir.

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza Giriş Yapınız

Kayıt Ol Şifremi Unuttum?